BAROMUZ İLE AVRUPA KONSEYİ ORTAK PROJESİ KAPSAMINDA ‘HELP’ İNSAN HAKLARI ONLİNE EĞİTİM PROGRAMI BAŞLADI.

23/05/2022

Baromuz ve Avrupa Konseyi arasında yapılan işbirliği çerçevesinde Avrupa Konseyi insan hakları eğitim ağını oluşturan Human Rights Education For Legal Professionals (HELP) platformu aracılığıyla “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yapılan başvurularda kabul edilebilirlik kriterleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Giriş” ve “İltica ve İnsan Hakları” konulu eğitim modülüne ilişkin çevrimiçi kursları başladı.  Programın açılış konuşmaları Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, Ankara Program Ofisi Operasyonlardan Sorumlu Başkan Pınar Başpınar, Avrupa Konseyi HELP Programı Türkiye Temas Kişisi Av. Musa Toprak, HELP Kıdemli Proje Koordinatörü Hâkim Fethullah Soyubelli tarafından yapıldı.  Programın açılışında konuşan Başkanımız Av. Semih Gökayaz, bazı hak ihlallerinden, projeden ve bu projenin meslektaşlarımızın mesleki gelişimine katkı sağlayacağını belirtti.   Av. Gökayaz, Baromuzun insan hakları konusunda önemli çalışmalar ve işbirlikleri yaptığını belirterek, “İnsan Hakları ve AİHM, Kadın Hakları, Engelli Hakları ve Çocuk Hakları merkezlerimiz gerçekten insanlara yardım için kurulmuş ve binlerce kişinin derdine derman olmuştur. Baromuz, aynı zamanda Avrupa Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesiyle yakın ilişkiler içerisindedir. Avrupa Konseyinin Hukukçular için İnsan Hakları Eğitimi birimi HELP de, iyi ilişkilerimiz olan bizim de yakından takip ettiğimiz bir birimdir.” dedi. Av. Gökayaz, hürriyetin, bir toplumda başkalarına zarar vermeden her şeyi yapmak olduğunu anımsatarak, “Kişi hak ve hürriyetleri, kişiye sıkı bir şekilde bağlı haklardır. Bu nedenle vazgeçilmez, devredilemez ve dokunulamaz niteliktedirler. İnsan Hakları Evrensel Bildirisi, Atatürk’ün ülküsüne O’-nun çizdiği yola ışık tutan bir bildiridir. Atatürk, “Hak kutsaldır, hakkın korunmasına çalışmak da ödevlerin en kutsalıdır. Hak ve adaletin bulunmadığı bir yerde HÜRRİYET VE DEMOKRASİ vardır denemez.” der.   Yurttaşımız, hak ve hürriyete tarih boyunca büyük önem vermiş, bu kutsal değerler için savaşmış, yeri geldiğinde canını vermekten bile çekinmemiştir. Bu nedenle Birleşmiş Millet Genel Kurulu’nca ortaya konan bütün gerçeklere bağlı bulunuyoruz. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine Giriş ile Mahkeme Kararlarının İcrası, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne Yapılan Başvurularda Kabul Edilebilirlik Kriterleri ve İltica ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi aslında İnsan Hakları ve AİHM diyebileceğimiz o çemberin en temeli olan kurslardır. Bu eğitim, İnsan Hakları konusunda ilerlemek isteyen meslektaşlarımız için güzel bir başlangıç olacaktır. Bu sayede ilişkilerimizi ve eğitimlerimizi devam ettireceğimizi düşünüyorum.  Bu eğitimle resmi işbirliğimizi başlatan Pınar Başpınar’a, Av. Musa Toprak’a ve Hakim Fethullah Soyubelli’ye teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.  TBB Genel Sekreteri Av. Veli Küçük, konuşmasında, Türkiye Barolar Birliği’nin, İnsan Hakları alanında yaptığı çalışmaları, ülkemizdeki hak ihlallerine ilişkin davaları TBB olarak yakından takip ettiklerini, TBB ile Avrupa Konseyi ve AİHM arasında önemli ortak projeler geliştirdiklerini ve ülkedeki demokrasi çıtasını yükseltmek için çalıştıklarını kaydetti.