BAROMUZ DAVACISI OLDUĞU SUGÖZÜ'NDEKİ TERMİK SANTRALİ DOSYASINDA SAĞLIK BAKANLIĞININ, CUMHURBAŞKANLIĞININ VE NATO’NUN MÜDAHİL OLMASINI TALEP ETTİ.

12/10/2019

BAROMUZ DAVACISI OLDUĞU SUGÖZÜ'NDEKİ TERMİK SANTRALİ DOSYASINDA SAĞLIK BAKANLIĞININ, CIMHURBAŞKANLIĞININ VE NATO’NUN MÜDAHİL OLMASINI TALEP ETTİ.

Baromuz Çevre ve Kentleşme Komisyonu, Yumurtalık’taki termik santralin lisans iptali için dava açtı. Baromuz Çevre ve Kentleşme Komisyonu Üyesi Av.İsmail Hakkı Atal mahkemeye sunduğu dilekçede termik santrallerin iklim değişikliğini yüzde 30 etkilediğine dikkat çekerek davaya Sağlık Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve NATO’nun müdahil olması talebinde bulundu.

Baromuz Çevre ve Kentleşme Komisyonu, yaptığı açıklamada; Ankara 9.İdare Mahkemesinde 2017/1004 Esas sayılı Yumurtalık Sugözü kömürlü termik santrali lisans iptal davasının 10.10.2019 Perşembe günü yapılan duruşmasında Sağlık Bakanlığının , Cumhurbaşkanlığının ve NATO'nun müvekkil davacılar yanında davacı sıfatıyla yer alması için ihbar dilekçesi çıkarılmasını talep etmiştir. Zira

-Ankara 7. İdare Mahkemesinin 2017/247 Esas sayılı Yumurtalık EMBA kömürlü termik santrali lisans iptal davasında 2002 yılından bu yana Yumurtalık'ta çalışan Sugözü termik santrali nedeniyle 2009'da 5 olan kanser vakasının 2014'e kadar sırasıyla 7-12-19-44-60 olarak artmış olduğunun, kanser çeşidinin 5'ten 14'e çıkmış olduğunun Sağlık Bakanlığından gelen yazı cevabıyla sabit olması, NATO Stratejik Güney Direktörlüğü tarafından 30.05.2019 'da düzenlenen toplantıda " İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN KUZEY AFRİKA ve ORTADOĞUNUN İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ” (Bkz. NSD-S HUB | We're sorry ) ( Bkz."https://research.csiro.au/foodglobalsecurity/wp-content/uploads/sites/63/2017/12/Waha-et-al-2017-Climate-change-impacts-in-the-Middle-East-and-Northern-Africa-MENA-region-and-their-implications-for-vulnerable-population-groups.pdf ) konulu çalışmada iklim değişikliği sonuçlarının askeri güçle çözümlenemeyecek olduğunun belirlenmiş olması,

- Önümüzdeki yıllarda termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliği nedeniyle Doğu Akdeniz -Ortadoğu bölgesinde artan ve artmaya devam edecek hava sıcaklığının insan organizmasının dayanabileceği sınırların üzerine çıkabileceğini , Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki sıcaklık artış hızının dünyanın diğer yerleriyle karşılaştırıldığında 2 kat hızlı olduğunu, küresel sıcaklık artışı 2 C'nin altında kalsa dahi bu senaryonun değişmeyeceğini, bu nedenle yaklaşık 500 milyon insanın bölgeden göç etmek zorunda kalabileceğini ortaya koyan 2016 Mayıs tarihli Max Planck Enstitüsünün çalışması (Bkz. / https://www.mpg.de/10481936/climate-change-middle-east-north-africa ) ( Bkz. / Climate Change Could Make Parts of Middle East Uninhabitable dayanak gösterilerek termik santrallerin halk sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisi nedeniyle Sağlık Bakanlığının, termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliğine bağlı olarak Türkiye'nin ulusal güvenliği tehdit altında olduğundan Cumhurbaşkanlığının, termik santrallerin neden olduğu iklim değişikliğine bağlı olarak NATO sınırları içinde güvenlik ve istikrar sorunu oluştuğundan NATO'nun da davacı sıfatıyla yer alması için ihbar dilekçesi çıkarılmasını talep ettik.” İfadelerini kullandı.