BAROLARDAN ORTAK AÇIKLAMA: ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ALTIN MADENİ DERHAL KAPATILMALIDIR

28/06/2022

ORTAK AÇIKLAMA ERZİNCAN İLİÇ'TEKİ ALTIN MADENİ DERHAL KAPATILMALIDIR BASINA VE KAMUOYUNA 21 Haziran Salı günü saat : 02.45'te Erzincan İliç ilçesi Çöpler Mevkii'nde uluslararası bir şirket tarafından işletilen altın madenine siyanür taşıyan boru hattında meydana gelen patlama sonrasında , yaklaşık 20 ton siyanür solüsyonunun Firat Nehri ve Keban Baraj havzasına bulaştığı , siyanürlü suların Fırat Nehri üzerinde kurulan İliç Barajına da ulaştığına yönelik tespitler ; tüm kamuoyunda büyük bir endişeye yol açmaktadır . Olay nedeniyle İliç Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılırken , sızıntı sebebiyle Bakanlık tarafından da şirkete 16 milyon 441 bin TL idari para cezası kesildiği açıklanmıştır . Deprem riski altında olan bölgede herhangi bir jeolojik hareketlilik olmamasına rağmen boruların patlamasi . riskin büyüklüğünü ve denetimsizliği ortaya koymakta ; madende altın ayrıştırma işlemine hala , 24 saat aralıksız devam edilmesi nedeniyle de adeta yeni felaketlere davetiye çıkarılmaktadır . Başka illerimizde de benzer vakalar yaşanmış olmasına rağmen şirketler her defasında bu duruma aldiriş etmeden üretime devam etmekte , kapasite artırımı için başvuru yapabilmektedir . Olayın seyri bizce Çernobil'i andırmaktadır ! Tehlike sadece İliç ilçesi ile sınırlı olmayıp barajlara kimyasal sizma ihtimali bir gerçekliğe dönüşmüşse , tüm Güneydoğu Anadolu bölgemiz ve ortadoğu , doğrudan tehdit altında demektir . Erzincan dışında 20'ye yakın ilde tarımsal alanların da bu felaketten etkileneceği aşikardır . En büyük altın rezervinin bulunduğu ilçede gerekli tedbirler alınmadan , arıtma tesisleri kurulmadan , 2010 yılından beri siyanür ile altın çıkanılmakta ; altın arama sahası , doğanın yanı sıra sağlığımızı da tehdit etmektedir . Böyle devam ederse , çok yakın zamanda ülkemizde temiz tatlı su bulamayacağız . Altın uğruna tarımsal ve yaşamsal önemi haiz yaşam kaynaklarımızdan vazgeçmemeli , doğamızı çok iyi korumalıyız . Su kaynaklarının zehirlenmesi , biyoçeşitliliğin yok edilmesi , sağlıklı gıdaya erişimin imkansızlaşması , hava , toprak kirliliği gibi birçok zarar ve ihlale yol açan felaket karşısında hiçbir canlı zarar görmeden ; maden şirketinin ruhsatı iptal edilerek , altın arama faaliyetleri derhal durdurulmalıdır . Biz aşağıda imzası bulunan barolar ; bu ülkenin hepimize , en çok da bizden sonraki nesillere ait olduğunun bilinciyle , Ekolojik yıkımların toplum sağlığında yarattığı tahribatlara karşı mücadelemizi yükselterek , rant için ülkenin dört bir yanının yok edilmesine izin vermeyeceğiz . Kamuoyuna saygıyla bildiririz .