Baro'dan atıl durumda bırakılan Bölge Adliye Mahkemeleri

05/06/2015
Baro'dan atıl durumda bırakılan Bölge Adliye Mahkemeleri
Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, Reşat Bey Mahallesi'nde bir işadamından kiralanan ve Bölge Adliye Mahkemeleri binası olarak milyonlarca lira harcanarak yenilenen ancak halen kulanılmayan 12 katlı bina önünde basın toplantısı düzenledi. Baro Sayman Yönetim Kurulu Üyesi Av. Hare Arabacı Özdemir ve Baro Yönetim Kurulu üyesi Av. İskender Gökçeli ile birlikte basın mensuplarına açıklamada bulunan Av. Çıtırık, yetki ve sorumluluk sahiplerine tepki gösterdi. Adana'da, Adalet Bakanlığı tarafından ihale ile yaklaşık 2 yıl önce inşaatına başlanan bölge adliye binasının tamamlanmasına yaklaşık 1-2 ay kalmışken, milyonlarca lira para verilerek yeni bir bina kiralanmasının makul hiçbir gerekçesi olamayacağını belirten Av. Çıtırık, "Bu uygulama 'Devlet kaynakları neden heba ediliyor?' sorusunu akla getiriyor" dedi. Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, devlette israfın çarpıcı örneklerinden birinin Adalet Bakanlığı tarafından Adana'da yürütülen istinaf mahkemelerinde yaşandığını söyledi. Çıtırık, mahkeme için bina inşaatı devam ederken şahıstan bina kiralanıp dayanıp döşendiğini, ancak savcı ve hakim atamaları yapılmadığı için boşta beklediğini dile getirdi. Adana Bölge Adliye Mahkemeleri (İstinaf) hizmet binasının temeli 2013'te atılarak, 20 ayda bitirilmesi planlandı. Bina inşaatı hızlı bir şekilde devam ederken Bakanlık, 2015'in başında faaliyete geçirmeyi hedeflediği mahkeme için AK Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Müteahhit Kenan Şenbayrak'a ait 12 katlı yeni bir bina kiraladı. Ancak hakim ve savcı ataması yapılmayınca kiralanan ve baştan sona mahkemelere uygun hazırlanan bina boşta kaldı. Adana Barosu, 'devlet kaynaklarının bu şekilde heba edilmesine' tepki gösterdi. 'ÇUKOBİRLİK BİNASI ATIL HALDE BEKLİYOR' Adalet Bakanlığı, Yargıtay'daki iş yükünü azaltmak amacıyla yıllardır gündemde olan Bölge Adliye Mahkemeleri için Adana'da ilk olarak 2005 yılında ÇUKOBİRLİK'in kullanılmayan 16 katlı binasını 3.5 milyon liraya satın aldı. Ancak bu bina, adli faaliyetler için uygun görülmediğinden o tarihten bu yana atıl halde duruyor. Daha sonra aynı amaç doğrultusunda D-400 karayolu üzerindeki trafik kavşağında 12 bin metrekare alanda üzerindeki bir bina kiralandı. İnşaat halindeki binanın iç tefrişi için harcama yapıldı. Fakat benzeri gerekçelerle buradan da vazgeçildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na devredilen bu binada şu anda Denetimli Serbestlik, Tüketici Mahkemeleri gibi birimler hizmet veriyor. 'ASIL BİNA İKİ AY SONRA TESLİM EDİLECEK' 2014'ün sonunda faaliyete geçirilmesi düşünülen Adana Bölge Adliye Mahkemesi hizmet binasının temeli 29 Kasım 2013'de atıldı. Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi'nde 98 milyon 700 bin lira keşif bedeliyle yaklaşık 106 bin metrekare alan üzerinde kurulan bina, Temmuz 2015'te (20 ay) teslim edilecek. Şu anda fiziki gerçekleşmesi yüzde 90'lar seviyesine ulaşan binanın iki ay sonraya yetişmesi için çalışmalar hızlı bir şekilde sürerken, Adalet Bakanlığı Bölge Adliye Mahkemesi için Reşat Bey Mahallesi'nde (otel olarak tasarlanan) Kenan Şenbayrak'a ait 12 katlı binasını anahtar teslim üç yıllığına kiraladı. Binaya her bir yıl için kira bedeli (KDV hariç), 2.5 milyon TL'den toplam 7.5 milyon ödenecek. Binanın tefrişine ise Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından üretilen malzemeler için (KDV dahil) 1 milyon 508 bin 138 TL ödeneğin tahsisi İş Yurtları Kurumu bütçesinden karşılandı. Eylül 2014 itibariyle 12 bin 200 metrekare alana sahip binada mahkeme salonları oluşturulup, hizmet için hazır hale getirildi. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Gaziantep illerini kapsayan Bölge Adliye Mahkemesi'ne Kasım 2014'de hakim ve savcıların ataması yapılması amaçlandı fakat bu tarih ötelendi. Milyonlarca lira kaynakla birkaç aylığına kiralanan bina aylardır ne zaman atama yapılacağı belli olmayan hakim ve savcıları bekliyor. HSYK, ülke genelinde 15 bölgede kurulacak bölge adliye mahkemelerine Şubat 2011'de başsavcıları atamıştı. 'KAMUNUN KAYNAKLARI ÇARÇUR EDİLMİŞTİR' Bina önünde basın açıklaması yapan Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, kentte farklı binalarda verilen 'parçalı ve taşımalı' adaletin kamu bütçesine çok ciddi bir yük getirdiğini söyledi. Bölge Adliye Mahkemeleri ile ilgili yasal düzenlemenin 2005'te yapıldığını hatırlatan Çıtırık, aradan geçen 10 yılda bu mahkemelerin hala faaliyete geçirilemediğini kaydetti. Çıtırık, "Hakim, savcı ve personelinin atanması konusunda hiçbir işlem yapılmamıştır. Bölge Adliye Mahkemesi hizmet binası Temmuz 2015'te teslim edilecekse, bu bina neden kiralanmıştır? Bütçesinin yüzde 90'ı faize giden bir ülkede, kamu kaynaklarının doğru bir şekilde kullanılması gerekir. Atıl olarak duran bu binanın inşaat, mefruşatında ve kiralanmasında kamu kaynakları ciddi şekilde çarçur edilmiştir. Gerçekten bu bina bir hizmetin karşılanması için mi kiralanmıştır yoksa iktidarın yandaşlarına çeşitli kaynakları aktarabilmesi için mi yapılmıştır? Bu durumdan rahatsızız." dedi. Mahkemenin asıl hizmet binasının bitirilme aşamasına geldiğini ve gerekli atamaların ne zaman yapılacağı belli değilken söz konusu yapının 'kime, neden, niçin' kiralandığını soran Çıtırık, "Gerçekten bir kamu hizmetinin verilmesi mi yoksa birilerinin yine devlet imkanları kullanılmak suretiyle çıkar mı sağlanmışıtır? Türkiye bu kadar kaynaklarını rahat çarçur edecek bir ülke değildir. Hakimi, savcısı ve personeli olmayan atıl haldeki bu binanın hangi bedelle kiralandığını sormak görevimizdir. Yargı faaliyetleri için kiralanan ek binalara harcanan paralar yeni adliye binası inşaatında kullanılabilirdi. Türkiye bu kadar zengin değil. Kimilerine göre 'çerez' parası. Kaçak sarayın maliyeti ortada. Yasası var ama daha Bölge Adliye Mahkemeleri'nin hangi tarihte göreve başlayacağına dair Resmi Gazete'de yapılmış bir ilan da yok. Adana'da parçalanmışlığı ve taşımalı bir şekilde devam ettirildiğini üzülerek izliyoruz." diye konuştu.