BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK KANAL A CANLI YAYININDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

05/10/2019
BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK KANAL A CANLI YAYININDA GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ

YARGI PAKETİ TASLAĞINA ‘REFORM’ DENİLEMEZ”

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Kanal A Tv'de Özge Öztoprak’ın hazırlayıp sunduğu “GÜNCEL" programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük; Türk Medeni Kanunu kabulünün 93. Yılı nedeniyle sözlerine Kadınlarımızın hak ve varoluş mücadelesini taçlandıran Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve düşünce arkadaşlarını saygıyla anarak başladı.

Anayasa Mahkemesi’nin barış isteyen akademisyenler, ihraçları protestoya dair gösteri yapan bir öğretmen ve son olarak eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında verdiği “hak ihlali” kararlarının demokratik hukuk devletine dönüş yolunda bir umut ışığı olduğunu ifade etti.

İnsanlarımızın beklentisinin kendisini güvende hissedeceği bir yargı ve adalet sistemi olduğunu vurgularken, geçmiş dönemlerde “Kumpas”, “Ergenekon” ve “balyoz” gibi davaların ve o dönemki siyasi atmosferin unutulmaması gerektiğini hatırlatan Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Güzel ülkemizin bir an evvel hukuksal istikrarı yaşama geçirmesi gerekmektedir. Bugünlerde TBMM’ye sunulan yargı reform adı verilen tasarıda hukuk devletinin güçlendirilmesi, hak ve özgürlüklerin korunup geliştirilmesi ile etkin ve hızlı işleyen bir adalet sisteminin oluşturulması hedefleniyor, ama buna reform yerine “faydalı düzenlemeler” denilebilecektir. Hakimler Savcılar Kurulu Başkanının hala Adalet Bakanı olduğu, müsteşarın HSK üyesi olmaya devam ettiği, tüm üye ve politikaları günlük beklentilere göre siyasi iktidarın, evrensel hukuk ve liyakat çiğnenerek yapılmaya devam edeceği sisteme reform denilemez.

2009 ve 2015 yıllarında da siyasi iktidarın yargı reformu sözleriyle gündeme getirdiği ancak hiçbir aşama kat etmeyen çalışmaların, bu dönemde belirli ölçülerde de olsa faydalı düzenlemeler ile yaşama geçmesi dileğimizdir.

Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde avukatlık mesleğinin içinde olduğu pek çok soruna somut çözümler önerilmektedir. Bu belge, Adalet Bakanlığı, Türkiye Barolar Birliği, Baroların, hukuk camiasının tüm bileşenlerinin katkı sunduğu uzun zamana yayılan bir çalışma sonucunda, katılımcı bir anlayışla hazırlandı. Yargı paketlerine reform diyebilmek için önce içselleştirme ve samimiyet gerekir ki, gelinen aşamada bu unsuru siyasi iktidarda göremiyoruz. Yargı paketinin açıklanmasından kısa süre sonra üç ayrı hukuk fakültesi açılması popülist politikadır, hakim savcılarla ilgili yaz kararnamesi coğrafi teminatı çağrılarının kağıt üstünde kaldığını göstermektedir.

En önemli husus; hukuk alanındaki mesleklere girişte bir sınavın geliyor olması. Avukat adayı olabilmek için, hakim, savcı ve noter adayı olabilmek için artık ortak sınavda başarılı olmak gerekecek.

Bağımsız, tarafsız, kaliteli yargı yaratılmamışsa çağdaş bir demokrasi olmaz, Geçmişte yüzde 70 olan yargıya güven yüzde 30’lara düşmüş. Artık hukuk, siyaseti çerçevelendirmiyor; tersine siyasetin cenderesinde. Bu bakımdan, demokratik değerlerle güçlendirilmiş hürriyetçi kuvvetler ayrılığına dayalı parlamenter sistemle, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığıyla hukukun üstünlüğünün hayata geçirilmesi elzemdir.

Mesleğin ve yargının tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere kavuşmamızı dilerim.”