BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK ANKARA’DA YAPILAN “YARGI REFORMU STRATEJİSİNE DENGE DENETLEMEDEN BAKMAK” TOPLANTISINA KATILDI.

02/07/2019

Türkiye’nin en çeşitli ve geniş sivil platformu olan Denge ve Denetleme Ağı Yargı reform grubu öncülüğünde “Yargı Reformu Stratejisine Denge Denetlemeden Bakmak” konulu toplantı Ankara’da yapıldı.

Demokrasi masası etkinliğinde yasama erki üyeleri, barolar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, basın temsilcileri ve avukatlar bir araya geldi.

Toplantıda yargı reform paketi ve paket içerisindeki başlıklar farklı bakış açıları ile değerlendirildi.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, toplantıda; Yargıyı içinde bulunduğu töhmetlerden kurtaracak bir düzenleme olmadığı sürece yargı reformu sözcüğünün de bir anlamı olmadığını ifade etti.

Hukuk eğitimi, hukuk alanındaki mesleklere giriş sistemi, hakim yardımcılığı, savunmanın güçlendirilmesi, Avukatlık mesleğinin sorunları, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri hakkında görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Yargı ve adalet mekanizmasının sorunları, çözüm yolları ve avukatlık sınavıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Ülkenin adalet sistemine ilişkin onarıcı unsurlara, siyasi iktidar etkisinden, cemaat veya farklı güç odaklarının etkisinden uzak, objektif kriterlere ve liyakate dayalı yargının zorunluluğuna dikkat çekti.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can’ın moderatörlüğündeki toplantının birinci oturumunda: Stratejinin hazırlık sürecinin, yöntem ve kapsam açısından değerlendirilmesi ve çoğulculuk içerilen başlıklar, vizyon içerilen başlıklarda öngörülen düzenlemelerin kapsamı ve yeterliliği;
İkinci oturumda: Strateji belgesi içeriğine yakın bakış-
1 Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı, hak ve özgürlükler, Adil yargılama, ceza adaleti, Savunmanın güçlendirilmesi; üçüncü oturumda: Strateji belgesi içeriğine yakın bakış- 2 Adalete erişim, insan kaynağı ve hukuk eğitimi, Performans, etkinlik ve verimlilik, Şeffaflık ve hesap verebilirlik konularına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.