23/11/2022
BARO BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ; “HUKUK CİNAYETİ İŞLENMEKTEDİR”

BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ ve YÖNETİM KURULUMUZ DİYARBAKIR’DA Av. TAHİR ELÇİ DAVASININ DURUŞMASINA KATILDI

BARO BAŞKANIMIZ Av. SEMİH GÖKAYAZ; “HUKUK CİNAYETİ İŞLENMEKTEDİR”

Diyarbakır Barosu önceki dönem Başkanlarından Av. Tahir Elçi’nin 28 Kasım 2015 tarihinde, Diyarbakır Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sonrasında katledilmesine ilişkin dört kişinin yargılandığı davanın duruşması, bugün Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

HEYET DURUŞMAYI TERK EDİP GERİ DÖNDÜ

Mahkeme başkanı, katılan vekilinin beyanlarına kızarak duruşma salonunu hiçbir karar vermeden terk etti. Daha sonra salona geri dönerek duruşmaya devam etti.
Daha evvel “Tahir Elçi’nin katledilmesi siyasi bir cinayet” diyen dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenilmesi kararından 19/09/2022 tarihinde oy çokluğuyla dönüldü. Ara karar kuran hakimlerin reddi talep edildi, bu talep de reddedildi.

DURUŞMA 5 TEMMUZ 2023 TARİHİNE ERTELEDİ
Barolarının davaya katılma taleplerini reddeden mahkeme, TÜBİTAK raporunun beklenmesine, mülkiye müfettişleri raporunun ses ve görüntü kayıtlarının celbine, olay görüntülerinin kesik olduğu hususu nedeniyle araştırma taleplerinin reddine karar verilerek bir sonraki duruşmayı 5 Temmuz 2023 tarihine erteledi.

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz, Başkan Yardımcımız Av. Miyesser Ersalan Önenli, Yönetim Kurulu Üyelerimiz Av. Neval Yurttaş, Av. Timur Ortatepe, Av. İlker Güzel, Av. Esem Yiğit, Av. Ayça Kara Sığırcı, TÜRAVAK Denetleme Kurulu ve Baromuz Üyesi Av. Sabahattin Gümüş duruşmayı takip etti. Duruşma salonunda Baro başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, avukatlar ve AB Türkiye Delegasyonu gözlemcilerin yer aldığı görüldü.

Baro Başkanımız Av. Semih Gökayaz “Hayatı boyunca cezasızlıkla mücadele eden hak savunucusu, Diyarbakır Barosu eski Başkanı Av. Tahir Elçi cinayetinin olay yeri keşfi yaklaşık 5 ay sonra yapıldı. İddianamesi 5 yıl sonra, 20 Mart 2020 tarihinde tamamlanabildi. Av. Tahir Elçi’yi öldüren mermi çekirdeği her nasılsa bulunamadı. Bu cinayetin arkasındaki gerçeklerin ve faillerin her yönüyle ortaya çıkarılması için çaba sarf edilmelidir. Adaletin gerçekleşmesi yerine dosyanın örtülmesi konusunda daha fazla çaba sarf edildiği gözlenmektedir. Önümüzdeki duruşmanın 05 Temmuz 2023’e bırakılmış olması da dosyanın üstünün kaptılması konusundaki motivasyonu ortaya koymaktadır. Mahkemenin bu tavrı, bir hukuk cinayetinin işlendiğini açıkça ortaya koymaktadır. Tahir Elçi davasının cezasız kalmaması için davanın sonuna kadar takipçisi olacağız.”dedi.

Duruşmanın ardından Baro Başkanımız ve yönetim kurulu üyelerimiz ile birlikte Av. Tahir Elçi’nin katledildiği Tarihi Dört Ayaklı Minare önünde Av.Elçi’yi andı. Av. Gökayaz, “Tarihi değerlerin ve eserlerin korunması amacıyla yaptığı basın açıklaması esnasında başından vurularak katledilen insan hakları savunucusu Av. Tahir Elçi’yi vefatının yedinci yılında saygı ve özlemle anıyoruz.” dedi.