ANAYASA MAHKEMESİNE BİREYSEL BAŞVURUNUN DESTEKLENMESİ ORTAK PROJESİ ADANA’DA BAŞLADI

05/11/2018

Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvurunun Desteklenmesi Ortak Projesi kapsamında “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuruda Öne Çıkan Sorunlar” konulu toplantı 5-6 Kasım 2018 tarihlerinde Adana’da başladı.

Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilen ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülen proje kapsamında düzenlenen ve yüksek mahkemeler ile ilk derece mahkemeleri arasında diyalogun geliştirilmesi, birbirlerinin bakış açılarını daha iyi anlamaları ve bu sayede insan hak ve özgürlüklerini daha iyi koruyan bir içtihat birliği oluşturmayı amaçlayan bölgesel yuvarlak masa toplantıları Bölge Adliye Mahkemelerinin faal olduğu illerde gerçekleştiriliyor.

Daha önce Erzurum, İstanbul, Gaziantep, Bursa ve Samsun Bölge Adliye Mahkemeleri ile düzenlenen bölgesel yuvarlak masa toplantılarının altıncısı olan ve Adana'da düzenlenen bu toplantı ile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruya konu olan sorunlu alanları tespit ederek, ihlal kararlarına neden olan sorunların kaynağında çözümlenmesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından projenin önemi ve işleyişi konularında Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Michael Ingledow açılış konuşmasını yaptı. Ingledow, etkin bir bireysel başvuru mekanizmasının kurulması ve kuruluşundan itibaren bu sistemin Türkiye'deki sürdürülebilirliğinin sağlanması konusunda Anayasa Mahkemesi ile yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin temelinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) ikincil olduğu ilkesinin yer aldığını ifade eden Ingledow, "Yani taraf devletler, bir ihlal iddiası olduğunda bunun giderilmesinden sorumlu yargı organları aracılığıyla yerel ve ulusal düzeyde sözleşmenin etkili bir biçimde uygulanmasını koruma ve izlemeden sorumlu ana aktörlerdir." dedi.

Programın düzenleyicilerinden olan Türkiye Barolar Birliği adına Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç bir açılış konuşması yaptı.

Konuşmaların ardından Avrupa Birliği, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilmekte ve Avrupa Konseyi tarafından yürütülmekte olan Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Ortak Projesi Yuvarlak Masa Toplantısında Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, "Kişi Hürriyeti ve Güvenliği Hakkı Kapsamında Gerekçeli Karar" başlıklı oturumun başkanlığını yaptı.

Oturumda; Ömer Mencik (Anayasa Raportörü), Kıvanç Odabaşıoğlu (Adana Bölge Adliye Mahkemesi Üyesi), Doç. Dr. Tolga Şirin (Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi) sunumda bulundular.

Adana Bölge Adliye Mahkemesi ev sahipliğinde Divan Otel’de düzenlenen toplantıya TBB Yönetim Kurulu Üyesi Av. Filiz Saraç, Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez ile çok sayıda yargı mensubu üyeleri katıldı.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Ali Çolak, Adana Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Hakan Kuzu,Adana Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun da toplantıda yer aldılar.