ANADOLU'NUN YANIK SESİ, BÜYÜK HALK OZANI NEŞET ERTAŞ'I VEFATININ 8. YILINDA SAYGIYLA ANIYORUZ.

25/09/2020

Ozanlar halkının vicdanıdır. Halkın sevinci, hüznü, özlemi ozanların dilinden, aşıkların telinden dile gelir ve söze dönüşür.

Neşet Ertaş, ustası, babası Muharrem Ertaş başta olmak üzere Kırşehir Keskin merkezli otantik Abdal musikisi atmosferinde yetişmiştir.

Büyük ustalardan aldığına sesini, sözünü, yüreğimi ve yeteneğini katınca ortaya Neşet Ertaş çıkmıştır.

Halkımız Büyük Ustayı kendi sesi, kendi sözü, kolektif vicdanı saydı. O, Pir Sultan’ın, Karacaoğlan’ın, Aşık Veysel’in, Mahzuni Şerif’in de içtiği halk pınarından beslendi.

Neşet Ertaş’ın bozlakları bozkırın feryadı olarak Anadolu semalarında sonsuza kadar yankılanacak ve gelecek kuşakların da gönül tellerini titretmeye devam edecektir.

Kendisine sunulan devlet sanatçılığı unvanını ‘ayrımcılık’ olur, ben halkın sanatçısı olarak kalmayı tercih ederim" diyerek kabul etmemiş ve çok büyük erdem göstermiştir.

UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi'' ilan edilmiş, aynı zamanda TBMM'den ''Üstün Hizmet Ödülü'' ve İTÜ'den "Fahri Doktora" unvanı almış bir sanatçımızdı. Dünyada robot heykeli yapılmış ilk saz sanatçımız da olmuştur.

Bozkırın tezenesi merhum Neşet Ertaş kadınları tarif ederken; “Kadınlar insandır, biz ise insanoğlu” sözüyle muazzam bir teşhis hüneri göstermiş, mutlak bir doğruya temas etmiştir.

Ünlü yazar Yaşar Kemal'in “Bozkırın Tezenesi” olarak adlandırdığı ve 'Türkülerin Babası' olarak nitelendirilen halk ozanı Neşet Ertaş 25 Eylül 2012'de 74 yaşında yaşama veda etti.

Büyük ustayı vefatının 8. yılında saygıyla ve özlemle anıyoruz.

ADANA BAROSU BAŞKANLIĞI