ADANA BAROSU 2015-2016 YILI STAJ EĞİTİMİ BAŞLADI

14/10/2015
ADANA BAROSU 2015-2016 YILI STAJ EĞİTİMİ BAŞLADI
Adana Barosu Staj Komisyonu, 2015-2016 Eğitim Yılı Açılış programı ile çalışmalarına başladı... Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun katılımı ve sunumuyla gerçekleşen program, Seyhan Oteli Toros Salonunda yapıldı. Açılışa Mersin Baro Başkanı Av. Alpay Antmen de katıldı. Program Stajyer avulatlar yaşanan sorunları betimleme yaptı sinevizyon da Adana Barosu Staj Komisyonu tarafından hazırlanan kısa film izlendi. Yeni eğitim yılı açılışı ile ilgili konuşan Staj Komisyonu Başkanı Av. Oya Tekin, "Adana Barosu Staj Komisyonu olarak gelişime açık, sürdürülebilir programımız ve eğitici kadromuzla yeni eğitim yılına hazırız. Amacımız, meslek yeminine bağlı, yurttaşlarımızın hak arayışı ve adalete erişiminde etkin bir rol oynayan, hukukun üstünlüğüne inanan bağımsız savunmanları yetiştirebilmektir." dedi. Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, 2015-2016 yılı Staj Eğitim Yılı açılışında sözlerine: Paris Barosu'nun eski başkanlarından Fernand Payen'in, "İnsanlar arasındaki uyuşmazlıkların yumrukla çozümlenemediği günden beri avukatlik vardır. " anımsatarak başladı. Av. Çıtırık, "Türkiye'nin her zamankinden daha fazla birlik ve beraberliğe ihtiyacının bulunduğu -kuşkusuz- doğrudur. Ama ülkenin öncelikle yargısını dizayn etmesi ve hukuk devletini çalıştırmak zorunluluğu bulunmaktadır." diye konuştu. Av. Çıtırık, "Yargıya güven kalmamıştır. Adaletin tecelli etmediği günler yaşamaktayız. Ama Adana Barosu olarak nitekli staj eğitimi için he türlü olanakları seferber etmiş bulunuyoruz. Mesleğiniz en küçük bir lekeyi kaldırmayacak bir meslektir. Bugün birlik başkanımız aramızda. Kendisinden olmazları da zorlayan talepleri de isteyin' dedi. Yargının hiç bir siyasi iktidarın elinde 'sindirme ve güç gösterisi yapılacak' bir organ haline getirilmemesi gerektiğinin altını çizen Av. Çıtırık, şunları kaydetti: "Yargı kimseyi ötekileştirmemli; muhalif olarak görülenleri, farklılıkları taşıyanları sindirebilmenin ve ortadan kaldırabilmenin; rejim ve iktidar mücadelesinin aracı haline getirilmemelidir. Yargının görevi Anayasa'da belirtilmiştir. Ama artık yargıyı dağıtanların kendi içerisinde ayrıştırıldığı, 'bizden olan, olmayan', çeşitli örgütlenmeler ve yaftalanmalarla adlandırıldığı bir süreçten geçilmektedir. Toplumun adalete olan güven duygusu yüzde 15,20'lere inmiştir. Adalet dediğimiz bu ulvi makamın, adliyelerde dağıtılmadığına inanan; kendi güceyle, zor kullanmak veya çeşitli aracılar kullanmak suretiyle yargının görevinin artık devredildiğini de gözlemlemekteyiz." Prof. Dr. Av. Metin Feyzioğlu, Ankara'da yaşanan bombalı saldırının izlerini bir babanın evladının cenazesini teşhis ederken yaşadıklarını aktarırken, "Bu meslek; vatandaşın elini sımsıkı tutacağınız bir meslek" dedi. Prof.Dr. Feyzioğlu, "Zulüm yapanların adı değişiyor. Mazlumlar değişiyor. Zulüm hep baki kalıyor. Bu işi biz kökünden kazımak zorundayız. Bugün yaşadıklarımızın sorumlusu biz değiliz. Ama yarın sizin yaşayacakların sorumlusu biziz. Yeterince mücadele etmemenin sorumluluğu üzerimizde olur. Biz, bize devredilen bir mirası aldık. Şu anda Türkiye Cumhuriyeti'nde demokrasi, hukuk devleti ve çağdaşlık mücadelesi artık yol ayrımındadır. Ölüm, kalım savaşı vermektedir. Marifet ölmek değil. Marifet yaşamak ve bu mücadeleyi en kararlı bir şekilde verebilmektir. Ama hiçbirimizi de başka hiçbir şeyle korkutamazlar. Bu işi biz kökünden halletmek zorundayız. Biz bize devredilen mirası aldık. Demokrasi, çağdaşlık mücadelesinde ölüm - kalım mücadelesi veriyoruz. Allah 'a verilecek bir can borcumuz var onu da öder gideriz. Ama bizim yerimize gelecek sizler varsınız"diye konuştu. Av. Feyzioğlu, "Biz çok büyük bir hukuk mücadelesi veriyoruz. Bu ülkede herkesin kendisine demokrat olması en büyük sorundur. TBB ve baroların yürüttüğü hukuk mücadelesi ; bir ekmek kavgasıdır..46 bin hukuk fakültesi öğrencisi, 10 bin stajyer avukatla mesleği yaşatmanın yolu sınavdır. Mesleğimiz ölüyor... Hukukun üstünlüğünün olmadığı yerde üstünlerin hukuku işler. İş takipcileri oluşur"dedi. Prof.Dr. Av Feyzioğlu , stajyer avukatların sorularını cevapladı. Staj kredileri ile ilgili soruya, Prof. Dr. Feyzioğlu: ''13 yıldır odenmemiş staj kredi borcu olanlardan toplam 11 milyon alacağı tahsil etmek zorundayız. Bu bizim yasal yükümlülüğümüz. Hukuk müşavirimizin icra takibi yoktur. Şu ana kadar toplama için masraf 240 bin, tahsilat 220 bin. Bugüne kadar niçin kimse kılını kıpırdatmamış?'' Program sonunda, TBB Başkanımız Prof.Dr. Feyzioğlu'na katkılarından dolayı Baro Başkanımız tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Odman'a teşekkür plaketi sunuldu. Program pasta kesimi ve anı fotoğraflarının çekimi ile sona erdi.