BARODAN HABERLER

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE BAROMUZ TARAFINDAN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

193 görüntülenme
07/04/2025
5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE BAROMUZ TARAFINDAN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ NEDENİYLE BAROMUZ TARAFINDAN BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI  

5 Nisan Avukatlar Günü etkinlikleri kapsamında Baromuz tarafından Adana Barosu Avukatlar Salonu’nda basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Açıklamaya Baro Başkanımız Av. Volkan Böke, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, önceki dönem Baro Başkanları, çok sayıda avukat, stajyer avukat ve basın mensubu katıldı.

Açılış konuşmasını Baro Başkanımız Av. Volkan Böke gerçekleştirdi. Ardından Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Saygılı, 65 Baro tarafından imzalanan ortak basın açıklaması metnini okudu.

Katılanlara teşekkürlerini ileterek söze başlayan Başkanımız Av. Volkan Böke, “5 Nisan Cumartesi günü, ‘Savunmanın Bağımsızlığı ve Hukuka Saygı’ için Ankara’da, Türkiye Barolar Birliği çatısı altında, Adana Barosu ve binlerce avukat ile bir araya geldik. Temel hak ve özgürlüklerin yılmaz savunucusu avukatlar olarak, savunmanın ve yurttaşın sesinin kesilemeyeceğini, kısılamayacağını haykırdık. Sonrasında, ‘Hak kuvvetten üstündür’ diyen Ata’mız, Mustafa Kemal Atatürk’ün huzuruna hakkı, adaleti, hukuku savunmak için çıktık.” dedi 

Ortak basın açıklamasını okuyan Başkan Yardımcımız Av. Saygılı, “5 Nisan Avukatlar Günü’nde, mesleğimizin onurunu ve hukuk devletinin temel ilkelerini savunma kararlılığımızın altını bir kez daha çiziyoruz. Avukatlar, yalnızca bireylerin haklarını değil, aynı zamanda hukukun üstünlüğünü, adil yargılanma hakkını ve demokratik toplum düzenini koruma sorumluluğunu taşımaktadır. Hukuk devleti ilkesinin aşındığı, yargının bağımsızlığının zedelendiği ve savunma makamının sistematik biçimde baskı altına alınmaya çalışıldığı, avukatlık mesleğinin icrasını zorlaştıran hukuki, ekonomik ve sosyal engellerin giderek arttığı bir ortamda; savunma hakkını, meslek örgütlerimizin bağımsızlığını ve hukukun üstünlüğünü koruma sorumluluğuyla hareket ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Barosu Genel Kurulunun iradesiyle göreve gelen Başkan ve Yönetim Kurulu üyelerinin, mesnetsiz iddialara dayanılarak, hukuka aykırı bir kararla görevden alınmak istenmesinin, hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı ilkelerine açıkça aykırı olduğuna vurgu yapan Av. Saygılı, “Bu, yalnızca bir Baro yönetimine yönelik tasarruf olmanın ötesinde, tüm baroların kurumsal özerkliğine, savunma makamının bağımsızlığına ve hukukun üstünlüğüne yönelik ağır bir müdahale niteliği taşımaktadır. Zira Barolar, yalnızca meslek örgütleri değil, aynı zamanda demokratik toplum düzeninin teminatı olan avukatlık mesleğinin icrasını güvence altına alan anayasal kurumlardır. Avukatların mesleki faaliyetleri nedeniyle yargısal ve idari baskılara maruz bırakılması, kamu gücünü elinde bulunduran merciler tarafından meslek örgütlerinin işlevsiz hale getirilmeye çalışılması, Baroların kanundan kaynaklı görevlerini yerine getirmelerine ilişkin işlemlerinin dahi hukuki ve cezai yaptırımlara konu edilmesi asla kabul edilemez.” cümlelerini kullandı.

Ortak basın açıklamasının devamında ülkedeki hak ihlallerine ve son dönemlerdeki konulara vurgu yapılarak “Meslektaşlarımıza ve tüm kamuoyuna duyurmak isteriz ki, bağımsız savunmanın, özgür ve kararlı temsilcileri olarak buradayız; görevimizin başında, sorumluluğumuzun farkındayız.” denildi.

Başkan Yardımcımız Av. Hüseyin Saygılı, ortak basın açıklaması metni dışında Baromuz adına ise şu açıklamaları gerçekleştirdi:

“Avrupa Baroları ve Hukuk Birlikleri Konseyi’nin, Avrupa’da Avukatlık Mesleğine İlişkin Temel İlkeler Tüzüğü’nde, avukatlık mesleği ile ilgili olarak, ‘Bir toplumda avukatın mesleki faaliyetine saygı göstermek, o toplumda demokrasi ve hukukun üstünlüğünün varlığı için zorunlu bir koşuldur’ denilmektedir. Tüm dünya demokrasilerinde saygınlığı tespit edilerek itibarı teslim edilmiş mesleğimizin, saygınlığını ve itibarını yitirdiği, mevcut koşullar altında mesleğin sürdürülebilirliğinin kalmadığı açıktır.

Bugün mesleğin vakarı ve onuru için;

- Avukata yönelik ekonomik, sosyolojik ve fiziksel şiddetin son bulması için ivedilikle ve kararlılıkla adımlar atılmalı, yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

- Hukuk fakültelerinin kontenjanları azaltılmalı, nitelikli teorik ve uygulama eğitimleri ön plana çıkarılmalıdır.

- CMK ücretleri ile avukatların angarya yasağına mahkum edilerek çalışmasının önüne geçilmelidir.

- Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerinin genişletilmesi sağlanarak, Avukatlık Kanunu ve Kişisel Verilerin Korunması Hakkındaki Kanun (KVKK) uyumlu hale getirilmelidir.  

- Stajyer avukatlara staj başlangıç desteği sağlanmalıdır.

- Adli yardım ve CMK ödemelerindeki vergi yükü kaldırılmalı, avukatlık hizmetlerindeki vergi yükünde ise ciddi indirimler yapılmalıdır.

- Bağlı çalışan avukatlar için mesleğin niteliğine uygun bir ücret rejimi oluşturulmalıdır.

- Yapay zeka uygulamaları geliştirilmeli ve bilişim sistemlerinde yenilikler sağlanarak çağa uygun bir yargısal faaliyet düzenine hızlıca entegre olunması gerekmektedir.

- Kamu avukatlarının özlük hakları ve çalışma prensipleri yeniden düzenlenmelidir.

- Avukatlık Kanunu mesleğin kapsam ve amacına uygun şekilde değiştirilmelidir.

- Koruyucu avukatlık uygulamaları kapsamında bazı iş ve işlemlerin avukat aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirilmelidir. 

Mesleğin ve savunmanın ortak sesi olan bu hususlar, adil yargılanmanın ve hukuk devletinin çağrısıdır. Avukat olmadan adalet olmaz, adalet olmadan devlet olmaz. Varlık bilinci ve sorumluluğumuzla, 5 Nisan Avukatlar gününü kutluyoruz.”

Diğer Haberler