5 ARALIK “KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI” VERİLMESİNİN 87.YILI KUTLU OLSUN

04/12/2021
5 ARALIK “KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI” VERİLMESİNİN 87.YILI KUTLU OLSUN

Atatürk Türk kadınına 1934’te seçme ve seçilme hakkını verdiğinde İtalya, Fransa ve İsviçre kadınları bu hakka sahip bile değildi.

Bu ülkenin kadınlarına seçme ve seçilme hakkı tanıyan Atatürk, "Bir toplum, bir millet erkek ve kadın denilen iki cins insandan meydana gelir. Mümkün müdür ki, bir toplumun yarısı topraklara zincirlerle bağlı kaldıkça, diğer kısmı göklere yükselebilsin!" sözleriyle de kadınlarımızı yüceltmişti.

Yıl 2021…TBMM’de kadın milletvekili oranında dünyadaki 192 ülke içinde 129'nci sırada yer alıyor. 87 yılda hiç kadın vekil çıkaramamış halen 20 ilimiz bulunmaktadır. Seçilen 1389 belediye başkanından ise 41 tanesi kadın olup, oranı % 3.23’tür. Veriler yerel yönetimlerde eşit temsilden çok uzak olduğumuzu ortaya koymaktadır. 81 Baro içinde 8 kadın baro başkanı yer almaktadır. Bu rakamların 1930’lu yıllarda hedeflenenden çok uzak olduğu açıktır.
Neden böyle sorusunun cevapları gözümüzün önünde duruyor. Çocuk , engelli, yaşlı bakımının ve ev içi işlerin tamamen kadınlar üzerine bırakıldığı ve bunun özendirildiği bir devlet politikası ile iç içe yaşamaktayız. Siyaset ve karar mekanizmalarında yer almak için ekonomik gücün önemi çok büyük ve bu gücün, malvarlığının erkeklerin kontrolünde olduğu da bir gerçek. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2021 yılı Küresel Toplumsal Cinsiyet Raporuna göre ‘kadınların ekonomik katılımı ve fırsat eşitliğinde’ 156 ülke arasında 133. Siyasi katılımda ise 114.sıradadır.

Atatürk’ün önderliğinde sosyal haklarını diğer dünya kadınlarından çok önce elde eden, emeğin ve özverinin simgesi olan kadınlarımızın "Seçme Seçilme Hakkını" elde etmesini kutluyor, kadının, yaşamın her alanında eşit ve adil koşullarda yer alması konusunda bir hukuk kurumu olarak var gücümüzle çalışacağımızı taahhüt ediyoruz.

@semih gökayaz @duygu özgüven @neval yurtdas @erkan çetin @ilker mengü

#5AralıkSecmesecilmehakki #AdanaBArosu #avukatlar