3. HAVALİMANINDA ÇALIŞAN 62 İŞÇİ HAKKINDA AÇILAN DAVANIN İLK DURUŞMASINA BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK KATILDI

06/12/2018

İstanbul 3. Havalimanı'nda kötü çalışma koşullarını protesto ettikleri ve insani haklar talep ettikleri için haklarında, "İş ve çalışma hürriyetinin ihlali", "Görevi yaptırmamak için direnme", "Kamu malına zarar verme", "Toplantı ve yürüyüşlere silah benzeri aletlerle katılma (kazma, kürek)" suçlamasıyla dava açılan 31'i tutuklu, 62 işçinin yargılandığı davanın ilk duruşması Gaziosmanpaşa Adliyesi 14. Asliye Ceza Mahkemesinde başladı.

Fiziki imkanlarının yetersizliği ve sanık sayısının çokluğu gibi gerekçelerle duruşma, adliyenin personel yemekhanesinde yapılıyor.

Duruşmaya Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Saymanımız Av. İlknur Önal, Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Antalya Baro Başkanı Av. Polat Balkan, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu Üyeleri Av.Burcu Aslan ve Av.Selahattin Meriç, Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av.Meltem Akyol ile çok sayıda avukat katıldı.

PERSONEL YEMEKHANESİ DURUŞMA SALONUNA ÇEVRİLDİ

Mahkeme, adliyenin fiziki imkanlarının yetersizliği ve sanık sayısının çokluğu gerekçeleriyle duruşmanın, adliyenin personel yemekhanesinde yapılmasına karar verdi. Duruşma salonuna kısıtlı sayıda izleyici alındı.

Kimlik tespitinin ardından söz alan savunma avukatları, eksik ve hatalı hazırlandığını iddia ettikleri iddianamenin mahkemece reddedilerek, işçiler hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

“İŞÇİLERİN TALEPLERİ İDDİANAMEDE DE YER ALMADI”

İddianamedeki genel suçlamanın işçilerin güvenlik görevlilerine taş atması olarak gösterildi. Oysa ki, her şey işçilerin yönetime verdiği taleplerden sonra başladı. İddianamede ise buradan sonra başlıyor. El yazısıyla yazılan talepler vardı. Orada işçilerin koşullarının düzeltilmesi isteniyor. Patronla yapılan görüşmeler var. O görüşmelerde işçilerin talepleri de iddianamede yer almıyor.

MAHKEME TALEPLERİ REDDETTİ

Söz alan diğer avukatlar da, işçilerin iş cinayetlerine, ödenmeyen ücretlere ve kötü koşullara karşı iş görmeme hakkının olduğunu, iddianamenin ise bu hakkın kullanımını suç olarak tanımladığını öne sürdü.

Mahkeme, iddianamenin değerlendirilerek kabul edildiğini belirterek, usul ve derhal beraat taleplerini reddetti.

Duruşma tutuklu işçilerin ve müdafiilerin savunmalarının ardından eksikliklerin giderilmesi için 20.Mart.2019 tarihine bırakılırken, tutuklu 31 işçiden segbis ile davaya bağlanmadığı ve ifadesi alınamadığı için Serhat Bilici dışında kalan tüm işçilerin tahliyesine karar verildi.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, son dönemde inşaat sektöründe hak İhlalleri yaşandığını belirterek, 2002’den 2016’ya kadar inşaat sektörünün reel olarak 2.8 kat büyüyerek sektörün ekonomideki payı yüzde 4.3’ten yüzde 7.6’ya, istihdamdaki payı ise yüzde 4.5’ten yüzde 7.3’e yükseldiğini, ancak bu büyümeyle birlikte emekçilerin haklarında çok ciddi ihlaller yaşanmakta ve emek sömürüsünün de giderek artmakta olduğunu vurguladı.

Baro Başkanımız Av. Küçük, “İnsani çalışma koşulları ve hak talepleri nedeni ile ileri demokrasimizin! sanık sandalyesine oturttuğu 3. havaalanı inşaatında çalışan 31’i tutuklu 62 işçinin yargılandığı Gaziosmanpaşa 14. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katıldık.

Güzel ülkemiz göstermelik olarak dünyanın en büyük havaalanını yapmakla değil, en insani koşulları sağlamakla, en üst düzey iş güvenliği tedbirlerini almakla övünecek uygulamalar ortaya koymalıdır.

52 işçinin de iş cinayetinde öldüğü havaalanı ile ilgili tek isteğimiz; her koşulda, herkes için adalet...”