24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMININ 112. YILINI KUTLUYORUZ.

24/07/2020
24 TEMMUZ GAZETECİLER VE BASIN BAYRAMININ 112. YILINI KUTLUYORUZ.

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
“ÜLKEMİZDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ VE DEMOKRASİ YARALIDIR”

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Türkiye’de basının ve medyanın içinde bulunduğu durumu değerlendiren Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, “Bugün 24 Temmuz, yani sansürün kaldırılışının 112. yılı. 1908’de II. Meşrutiyetin ilân edildiği günün gecesinde gazeteciler sansür memurlarını “Basın hürdür, sansür yasaktır” diyerek geri çevirmişti. Sansür, işte böyle fiilen kaldırılmıştı. Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünde; gazeteciler hakkında soruşturmalar açılmış, sadece ve sadece yaptıkları haberler yüzünden tutuklanmıştır.

Türkiye, 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde 180 ülke arasında 154’üncü sırada bulunmaktadır. Bu vahim tablo bile demokrasi ve özgürlükler adına büyük bir utançtır.
Basını özgür olmayan bir ülkede demokrasiden bahsedilemez. Bugün ülkemizdeki basın kuruluşlarının büyük bir bölümü devlet gücüyle iktidar partisinin yayın organına ve propaganda aracına dönüşmüştür. Özgür sesler, yargı yoluyla veya çeşitli baskılarla kısılmaktadır.
Türkiye’de gazetecilere dayatılan zor koşullara rağmen mesleğin evrensel kurallarından ödün vermeden halkın haber alma hakkına sahip çıkarak, demokrasi ve özgürlüğe ulaşılması için sadece işini yapan basın emekçilerinin ortaya koyduğu emek son derece kıymetlidir.
Basında sansürün kaldırılışının yıl dönümünde; mesleklerini icra ederken yaşadıkları tüm zorluklara rağmen ilkeli habercilik yapmayı esas alan, ulusal ve yerel tüm basın mensuplarının Basın Bayramı’nı kutlar, çalışmalarında kolaylıklar ve başarılar dilerim.”