BARODAN HABERLER

11 KIZ ÇOCUĞUNUN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ ALADAĞ'DAKİ CEMAAT YURDU YANGINI DAVASINDA 6. DURUŞMA BUGÜN GÖRÜLDÜ.

1423 görüntülenme
24/05/2018
11 KIZ ÇOCUĞUNUN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ ALADAĞ'DAKİ CEMAAT YURDU YANGINI DAVASINDA 6. DURUŞMA BUGÜN GÖRÜLDÜ.

11 KIZ ÇOCUĞUNUN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ ALADAĞ'DAKİ CEMAAT YURDU YANGINI DAVASINDA 6. DURUŞMA BUGÜN GÖRÜLDÜ.

BARO BAŞKANIMIZ AV. VELİ KÜÇÜK;
"GECİKMEDEN KARAR VERİLMELİ, SORUMLULAR HAK ETTİKLERİ CEZAYI ALMALIDIR"

Adana’nın Aladağ ilçesinde 29 Kasım 2016'da Süleymancılar cemaatine ait kaçak bir yurtta çıkan ve 11 kız çocuğunun ölümüne, 16 çocuğun yaralanmasına yol açan yangın ile ilgili davanın 6. duruşması bugün Kozan Ticaret Odası Salonunda görüldü.

Duruşma öncesi Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, yangın faciasında çocuklarını kaybeden Aladağ’lı ailelerle birlikte açıklamalarda bulundu:

“BUNUN ADI CİNAYET”

"Aladağ yurt yangın faciasının basit bir yangın davası olmadığını belirterek, “Bunun adı ‘cinayet’tir. Yoksulluğun istismarıdır. İnsanımızı ve çoçuklarımızı cemaatlerin kendi düşüncelerine uygun bireyler yetiştirme sakat bakış açısına izin vermeyeceğiz. Kozan’da, ailelerle faciadan bugüne kadar dayanışma halindeyiz, yargılama sürecini tüm sorumlular hak ettikleri gerçek cezayı alana dek takip edeceğiz.” dedi.

Adana Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, yurttaşlar arasında fırsat eşitliğini sağlamak için devlete Anayasamız ile yüklenen eğitim verme görevinin suistimal edildiğini ifade etti.
Türkiye’nin birçok yerinde ilçelerinde illerinde sayısı binlerle anılan başka yurtların olduğunun bilindiğini dile getiren Av. Küçük, "Bu vahim olayı basit bir ihmal, basit bir kaza olarak değerlendirmek mümkün değil, bilirkişi raporlarıyla dosyada var olan delillerle sabit olduğu üzere yurt binasında var olan eksiklikler yangın çıkmasına, yangının bu kadar ciddi faciaya dönüşmesine kadar geldi ve bunun adı cinayettir. Dava konusu suç TCK'nun 81. maddesi kapsamında "kasten öldürme" veya en basit haliyle TCK'nın 83. maddesi kapsamında "kasten öldürmenin ihmali" davranışla gerçekleşmiş halidir. Yıkılan devlet yurdu yerine hala yeni yurt yapılmadı. Eğitim çağındaki çocukların ve ailelerin mağduriyeti devam etmektedir."

Yangından etkilenen köylerde eğitim sorunu devam etmektedir. Aladağ’a adalet gelmeden bu yangın sönmez.”
Duruşmaya Baro Başkanımız Av. Veli Küçük, Baromuz Çocuk Hakları Komisyonu Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Av. Nevzat Elçi, Aydın Barosundan Av. Bekir Gümüş, İzmir Barosundan Av. Bedriye Kurtuluş Türk, Bursa Barosundan Av. Gamze İpek Ateşli, Adana Barosundan Av. Bülent Maraklı, Av. Salim İnce ile Diyarbakır Barosundan meslektaşlarımız katıldılar.

Sanık avukatları itfaiyenin sorumluluğu üzerinde durarak talimatla ifade veren itfaiye erlerinin mahkeme huzurunda dinlenmesi ve soru sorma haklarının gerçekleşmesini istedi. Ayrıca yetersiz itfaiye ekibi görevlendirilmesi ile ilgili sorumluların tespit edilerek dava açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını istedi. Ayrıca sanık avukatları itfaiye ekipleriyle ilgili hazırlanan iddianamenin eksik olduğunu ve geri gönderilmesini istedi. İddia makamı verdiği mütalaada; Adana 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer dava dosyasının bu Aladağ dava dosyasıyla birleştirilmesinin talebinin reddine, itfaiye ekiplerinin savunmalarının duruşmada huzurunda ifade alınmasının reddine ve tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.
Aileler ilçe milli eğitim müdürünün koyduğu evrakları kabul etmediklerini söylediler. Kızını yangında kaybeden Teslime Aydoğdu, 4 kişinin neden serbest bırakıldığını sorarak "Kendiliğinden olan bir kaza değil. Herkesin cezasını çekmesini istiyorum. Biz yavrularımızı zorunlu eğitim için teslim ettik. Kader diyorlar. Her saniye ciğerim yanıyor. Adalete sığınıyoruz. Herkes çocukların kaderini kendisi yazmış gibi konuşuyor. Kader diyorlar. Adalet de suçluya cezasını versin" dedi.

DURUŞMA 7 EYLÜL 2018 TARİHİNE ERTELENDİ

Bir saatlik aradan sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Raporlar arasındaki çelişkiler dikkate alınarak tüm sanıkların kusur yönünden değerlendirilmesi için İTÜ bünyesinde akademisyenlerden, yangın konusunda uzman ve dernekler mevzuatına hakim kişilerden oluşturulacak yeni bir bilirkişi raporunun beklemesine karar verildi. Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verirken duruşma 7 Eylül 2018 tarihine erteledi.

NE OLMUŞTU?

Aladağ'da, 29 Kasım 2016 tarihinde, ortaokulda okuyan kız öğrencilerin kaldığı Süleymancılar cemaatine ait yurtta, elektrik sisteminin kısa devre yapması sonucu çıkan yangında; eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6'ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti.

Diğer Haberler