11'İ ÇOCUK 12 İNSANIMIZIN YANARAK HAYATINI KAYBETTİĞİ ALADAĞ DAVASININ 9. DURUŞMASI KOZAN'DA GÖRÜLDÜ.

03/05/2019

DURUŞMA 4 TEMMUZ 2019 TARİHİNE ERTELENDİ.

Adana'nın Aladağ İlçesi'nde 11'i çocuk 12 kişinin yanarak hayatını kaybettiği Süleymancılar Cemaatine ait yurttaki yangına ilişkin davanın 9. duruşması görüldü.

Duruşmaya vahim olayda ölen ve yaralanan çocukların aileleri katıldı. Sanıklardan 9'u, güvenlik önlemlerinin alındığı duruşmaya katıldı.

Mahkeme heyeti duruşmanın ardından sanıkların tutuksuz olarak yargılanmasına ve duruşmanın 4 Temmuz 2019 tarihine ertelenmesine karar verdi.

Kozan Ağır Ceza Mahkemesinin 2018/238 Esasına kaydedilen davanın 9.Duruşmasına Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyemiz ve Kadın Hakları Merkezi Koordinatörümüz Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin, Baromuz Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Beyza Sarı, İstanbul, Ankara, İzmir ve Trabzon barolarından meslektaşlarımız katıldılar.

ALADAĞ YANGINI YÜREKLERİ YAKMAYA DEVAM ETMEKTE!

Aralarında Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği yöneticilerinin ve kamu görevlilerinin olduğu 18 kişi, “Birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.

Savcı bir kısım sanıkların (dernek başkanı ve yönetim kurulu üyeleri) ve yurt müdürü ile yardımcısının bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölüm ve yaralanmasına sebebiyetten,
Milli Eğitim Müdürü ve bir kısım çalışanları ile itfaiye personeli ve itfaiye daire başkanlığı şube müdürlüğü hakkında ihmal nedeniyle görevi kötüye kullanmaktan cezalandırılması ve bir kısım sanıkların beraati yönünde mütalaa verdi.

Sosyal Hukuk Derneği adına davayı takip eden mağdur avukatlarından Can Atalay, “Savcılık ‘olası kastı’ deseydi bunun daha üzerinde bir ceza isteyecekti. 11 tane kız çocuğunun ölümünden sorumlu olduğu hiçbir kuşkuya yer bırakmayacak bir kişi 2 yıl ceza alacak. Yatarsa 2 ila 3 ay daha yatıp, çıkacak. Hiçbir şekilde denetim yapmayan devlet görevlerinin suçlu olduğu sabittir, savcılık. ‘Evet görevlerini yapmışlardır. Bu da suçtur. Ölümle illiyet bağlı kuramadığı için’ diyor. Savcılık sadece görevi ihmalden bir memur için ne istersem, onu isterim diyor. Bu dosyada yangın binanın içinden sigorta panosundan çıktığını açıktır. Bu binayı kim yıktıysa, yıkmasına izin vermişse yoksul insanların çocuklarının hayatlarını kim önemsiz kılmışsa o kağıdın altında kimin imzası varsa o da mesuldür” ifadelerini kullandı.

Aladağ aileleri; savcının “yurt yetkililerin para almadılar” sözlerine tepki göstererek, adalet istediler.

Adana Barosu Başkanımız Av. Veli Küçük, yürekleri yakan Aladağ'a adalet gelmedikçe bu yangının yüreklerde asla sönmeyeceğini belirterek, "Türkiye'yi sarsan yurt yangınında yaşamını yitiren 11'i çocuk 12 canın hesabının hukuk önünde sorulmasını istiyoruz. Devlet koruyucu yapısıyla küçük öğrencileri kimsenin eline bırakmamalı, tüm yurtları ve çocuklarımızı himayesine almalıdır. Aksi halde vicdanlar körelmeye devam edecek. " dedi.

NE OLMUŞTU?

Aladağ'da, 29 Kasım 2016 günü Süleymancılar cemaatine ait yurtta, elektrik panosundan çıkan yangında yanıcı özellikteki ahşap merdiven ve halı kaplama ile ateş yurdun üst katlarına kadar çıkmış, yangın merdiveni kilitli olan binada eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8'inci sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü, 7'nci sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden, 6'ncı sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek ile 5'inci sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ve Cennet Karataş yaşamını yitirmişti. 22 çocuk da yaralı kurtulmuştu.