11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ

12/10/2020
11 EKİM DÜNYA KIZ ÇOCUKLARI GÜNÜ’NÜ KUTLUYORUZ
"ÇOCUK YAŞTA YAPILAN EVLİLİKLER MUTLAKA ÖNLENMELİ”
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 2012 yılından itibaren 11 Ekim'i; kız çocuklarının uğramış oldukları ayrımcılık, şiddet ve istismara dikkat çekmek, bunların ortadan kaldırılması için toplumsal bilinç oluşturmak için “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan etmiştir.
Bugün bir kutlama değil, bir farkındalık günüdür. Dünyada ve ülkemizde kız çocuklarına yapılan ayrımcılığın, uğradıkları şiddetin ve çocuk yaştaki evliliklerin önlenmesi günüdür.
BM Nüfüs Fonu ''2020 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu''na göre. dünya genelinde 18 yaş altı 33 bin kız çocuğunun evlenmeye zorlanabileceği uyarısında bulunmuştur.
Ülkemizde yaygın olarak görülen "çocuk yaşta evlendirme adıyla yapılan cinsel istismarların" derhal önlenmesini, kız çocuklarına karşı ayrımcılığın belirgin şekilde görüldüğü eğitim sisteminde laik ve bilimsel temele dayalı müfredatlar düzenlenmesini, cinsiyet ayrımcılıklarını yerleştirecek bilgilerin müfredattan ve tüm okul kitaplarından çıkarılmasını, kız çocukların her türlü ihmal ve istismardan korunmasını, mülteci kız çocuklarının haklarının korunması, tüm bu gerekçelerle tüm kız çocuklarının Çocuk Hakları Sözleşmesi ile korunan haklarından eşit ve tam olarak yararlanmaları için kararlı bir devlet politikası uygulanmasını bekliyoruz.
Bütün kız çocuklarına Bilimin ışığında eğitim hakkından mahrum kalmadan, eşit haklara sahip olarak büyümesi en büyük dileğimizdir.
Büyük önderimiz o Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. Bugünün çocuğunu, yarının büyüğü olarak yetiştirmek, hepimizin insanlık görevidir.’
Onlar ikbal ışığımızdır. Bu bilinçle, çağdaş, laik ve aydınlık bireyler yetiştirmek asli görevimizdir.
Ülkemizin güneşli, aydınlık geleceği, yarınlarımızın çağdaş ve her alanda başarılı kadınları olacak tüm çocuklarımızın ‘Dünya Kız Çocukları Günü’ kutlu olsun.
Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu
BİR KIZI OLMALI İNSANIN
Canını emanet ettiğin, elin,
ayağın, gözün, kulağın, her şeyin.
Bir kızı olmalı insanın.
Bir hata yaptığnda, gözlerinin içine baktığın,
bakar bakmaz masumiyetiyle saniyeler içinde eridiğin, vefasına taptığın.
Bir kızı olmalı insanın.
Evinde babasına,annesine karşı nazlı niyazlı,
Sokakta cadılığından ve hışmından korktuğun.
Bir kızı olmalı insanın.
Herkes terkettiğinde seni, varlığında da,
yokluğunda da, evliyken de, bekarken de
babacığım ya da anneciğim diye kucak açtığında,gözyaşlarıyla bağrına bastığın.
Bir kızı olmalı insanın.
Demlediği çayı süzülerek getirdiğini seyrettiğin,Pişirdiği kahvenin tadına gizlediğin, özenle bezediğin.
Canıyla canlandığın, varlığıyla anlamlandığın,
Özlemiyle ve iç çekişlerinle dağ dağ efkarlandığın.
Bir kızı olmalı insanın.
"Dünya bir yana, kızım bir yana" diyebildiğin.