BAROMUZ

BAROMUZ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN KURUCU CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ'I VEFATININ 6. YILINDA SAYGIYLA ANDI

görüntülenme
15/01/2018

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ı 6’ıncı ölüm yıl dönümü nedeniyle anma mesaj yayımladı.

Av. Küçük mesajında, Kıbrıs Türk halkının haklı davası için ömrünü adamış büyük devlet adamı Kurucu Cumhurbaşkanı Sayın Rauf Raif Denktaş’ı vefatının 6. yıl dönümü nedeniyle saygıyla ve özlemle andıklarını söyledi.

Adana Baro Başkanımız Av. Küçük, kurucu Cumhurbaşkanı’nın Kıbrıs Türk halkının, uzun yıllar boyunca verdiği varoluş mücadelesinden devlet olgusuna kavuşması sürecinde Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarını en iyi şekilde gözettiğini, halka fikirleri, idealleri ve bir dava adamı olarak kararlı duruşuyla öncülük ettiğini vurguladı.

Av. Küçük şöyle devam etti:
“Hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet yapısına, yavru vatanın hak ettiği daha refah, özgür ve demokratik şartlarda bir yaşama kavuşmasına çok büyük emekleri olmuştur. Kendisini Kıbrıs davasına adamış bir devlet adamı olarak Denktaş’ın, geçmişteki acı ve karanlık günlerden bugünlere nasıl gelindiği ile ilgili aktardıkları daima hatırlanacak ve geride bıraktığı eserler gelecek kuşaklara kılavuzluk edecektir.

Bir liderde olması gereken özelliklerinin yanı sıra çok iyi bir insan ve Kıbrıs Türk halkının önemli bir değeriydi. O’nun verdiği hizmetleri unutulmayacaktır. Rauf Raif Denktaş’ı ölümünün 6. yılında saygı ve özlemle anıyoruz.”

CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI RAUF DENKTAŞ KİMDİR?

27 Ocak 1924 tarihinde Kıbrıs/Baf'ta doğan Rauf Denktaş, ilkokul, ortaokul ve lise tahsilini Türkiye ve Kıbrıs'ta tamamladıktan sonra, hukuk tahsili için Londra'ya gitti.

Dönüşünde, 1947 yılında, Lefkoşa'da avukatlığa başladı. 27 Kasım 1948'de Kıbrıs Türkleri'nin düzenlediği ilk mitingde, Dr. Fazıl Küçük'le beraber hatiplik yaptı. Türk cemaatinin iki önemli öncüsü olan Faiz Kaymak ile Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu oldu. 1950-57 arasında Kıbrıs Başsavcı Yardımcılığı yaptı. 1955'te, enosisçi EOKA'cılar karşısında Kıbrıs Türkleri'ne önderlik etti. 1Ağustos 1958'de, Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu. Aynı yıl, Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırdı.

Londra ve Zürih anlaşması öncesi, Dr. Fazıl Küçük'le beraber, Ankara'da Dışişleri Bakanı Fatih rüştü Zorlu'yla görüşmeye geldi. Denktaş, burada, adaya Türk askerinin gönderilmesini teklif etti. 16 Ağustos 1960'da kurulan bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Türk Cemaat Meclisi Başkanı seçildi.

28 Aralık 1967'de kurulan Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi Yürütme Kurulu Başkanlığı'na getirildi. 1968-1974 arasında, Kıbrıs Temsilciler Meclisi Başkanı Glafkos Klerides ile yapılan toplumlararası görüşmelere katıldı. Makarios'a karşı 15 Temmuz 1974'te yapılan darbenin ardından, Türk silâhlı Kuvvetleri Kıbrıs'ın bir kısmını ele geçirdi. Denktaş, Türkler'in denetimindeki bölgede 13 Şubat 1975'te kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti'ne başkan seçildi. 15 Kasım 1983'te bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti kuruldu. Denktaş, kurucu meclis tarafından Cumhurbaşkanı seçildi.

Bütün hayatını mücâdeleyle geçiren Rauf Denktaş, 13 Ocak 2012 tarihinde Lefkoşa'da vefât etti.