BAROMUZ

06/04/2022

ADANA BAROSU BAŞKANI AV. SEMİH GÖKAYAZ,

5 NİSAN AVUKATLAR GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

Saygıdeğer meslektaşlarım, değerli misafirler ve değerli basın emekçileri,

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yaptığımız basın açıklamasına katılarak bizleri onurlandırdığınız için hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Tarihi 3.000 yıla dayanan, yargının kurucu unsuru, yurttaşın sesi, bağımsız savunma bugün birçok saldırıya maruz kalsa da yılmadan ve korkmadan ömrünü avukatlık mesleğine adamış tüm meslektaşlarımın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyorum.

Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en derin siyasi ve ekonomik krizlerinden birini yaşamaktadır. Bu krizin en önemli sebebi, tüm gücün tek elde toplandığı, kuvvetler ayrılığının ortadan kaldırıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir. Yasama ve yürütme erkinin yanında Adalet Bakanı eliyle Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun da Cumhurbaşkanına bağlı olduğu bir hukuk sisteminden adalet çıkmasına imkan yoktur. Tarafsızlık üzerine yemin etmiş bir Cumhurbaşkanının aynı zamanda siyasi parti üyesi olduğu bir ülkede, kuvvetler ayrılığına dayalı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi bir zorunluluktur.

2017 yılında yapılan referandum sürecinde, sistem değişikliğine yüksek sesle ve köy köy gezerek itiraz etmiş olmanın haklı gururu ile şunu söylemek isterim ki; her şart ve koşulda hukukun üstünlüğünün ancak kuvvetler ayrılığına dayalı güçlendirilmiş parlamenter sistemle mümkün olacağına inanıyor ve bu yönde yapılacak her türlü çalışmayı destekliyoruz.

AİHM KARARLARI TANINMIYOR

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının tanınmadığı, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı, Av. Selçuk Kozağaçlı ve onunla birlikte yargılanan meslektaşlarımız ile Osman Kavala hakkında tahliye kararı verilmesine rağmen serbest bırakılmadığı, bu kararları veren mahkeme heyetlerinin dağıtıldığı bir yargı sisteminin bağımlı olmanın ötesinde hukuk tanımaz olduğu açıktır. Dayanaksız nedenlerle uzun yıllar tutuklu olan Av.Selçuk Kozağaçlı ve Osman Kavala’ya reva görülen, en kibar ifadeyle zulümdür.

HAK VE ÖZGÜRLÜKLER AYAKLAR ALTINA ALINDI.

Düşünce ve ifade özgürlüğünün kalmadığı, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının tanınmadığı, basın hürriyetinin ortadan kaldırıldığı, gazeteci ve aydınların hedef gösterildiği veya nefret söylemleriyle linç edildiği bir zamanı yaşıyoruz. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararlar nedeniyle bazı siyasiler tarafından kapatılmakla tehdit edildiğine tanıklık etmekteyiz. Hukuk, bu ülkede güvence altında yaşamak konusunda tüm yurttaşların sigortasıyken ne yazık ki temel hak ve özgürlüklere yönelmiş tüm saldırılara karşı, hukuk biçare kalmıştır.

LİYAKAT İLKESİ YERİNE SADAKAT İLKESİ KONULMAKTADIR

İçinden geçtiğimiz bu süreçte ülkemiz tarihinin en ağır yargı krizlerinden biri de, hakimlik ve savcılık mülakatlarının objektif kriterlerden uzak, tarafgir bir anlayışla yapılmasıdır. Bu mülakatlarda liyakat ve başarı yerine, adaylarda sadakat aranmaktadır. Öte yandan görevdeki hakim ve savcıların % 60’ından fazlasının 0-5 kıdem meslek yaş aralığında olması, yargının içinde bulunduğu başka bir krizin göstergesidir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI ve tarafsızlığının sağlanamaması; yargıya güven ve hukuka inancı azaltırken, avukatlık mesleğinin itibarını zayıflattı.

Yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunacağız. Avukatlık mesleğinin itibarını kimseye teslim etmeyeceğiz.

AVUKATA YÖNELİK ŞİDDET mesleğimizi icra ettiğimiz mekânların sınırlarını aşarak, meslek grubumuzu hedef haline getiren ve can alan, ülke çapına yayılmış bir şiddet türü haline geldi.

Avukata yönelik şiddeti ne olursa olsun durduracağız. Meslektaşlarımızı ekonomik, sosyal ve psikolojik şiddet karşısında yalnız bırakmayacağız.

AVUKATLIK ÜCRETLERİ insan onuruna yaraşır şekilde, avukatın sarf ettiği emeği ve üstlendiği sorumluluğu karşılamıyor.

Ücret tarifelerinde olması gereken artışları; ödemelerin zamanında yapılmasını sağlayacağız.

KAMU AVUKATLARI ek gösterge, mobbing ve mesleki bağımsızlıklarının korunması sorunu hâlâ çözülmedi.

Baroları kamu avukatlarının meslek örgütü haline getirecek, sorunlarını çözeceğiz.

MESLEĞİMİZİN VE MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN HEP BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ.

Baromuzun ve Türkiye Barolar Birliği’nin önünde çözümü için uğraştığımız en güncel sorunlar şunlardır;

Adana Adliyesinde avukatlara ayrılan otoparkın ücretli hale getirilmiş olmasına karşı bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılmakta olup görüşmelerden yakın zamanda olumlu sonuç alınması beklenmektedir.

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin artan hayat pahalılığı karşısında yeniden düzenlenmesi,

Avukatlık Ücretinde uygulanan KDV oranında indiriminin yapılması,

Stajyer avukatlara ilk altı ay İŞKUR vasıtasıyla ücret ödenmesi,

Adli Yardım ücretlerinin düzenli ödenmesi ve adli yardım ödemelerinde %10 kesintinin kaldırılması,

CMK ücretlerinin AAÜT düzeyine çıkartılması,

KVKK'nın yanlış ve geniş uygulanması karşısında Avukatlık Kanunu'nun 2. maddesine eklenecek bir cümle ile yanlış uygulamaların önüne geçilmesi,

Stajyer avukatların Asliye Ceza Mahkemelerinde yaşadıkları duruşmaya katılma sorununun yapılacak yasal düzenleme ile çözümlenmesi,

Meslektaşlarımızın, esnafların kullandığı kredi faiz oranı üzerinden kredi kullanabilmeleri konularında çalışmalar yapılmaktadır.

MESLEKİ DAYANIŞMA ŞİARIYLA ÇALIŞIYORUZ…

Adana Barosu Başkanı ve yönetim kurulu olarak, göreve geldiğimizden bu yana temel şiarımız; DAYANIŞMADIR. Bu amaçla büro açmakta zorlanan veya iş bulamayan meslektaşlarımız için göreve gelir gelmez Uyum Bürosunu hizmete açtık. 44 meslektaşımızın, yıllık 2.000,00TL karşılığı mesleki faaliyetini gösterebileceği uyum bürosunda şu anda 23 meslektaşımız geleceğe güvenle bakarak ve yüksek bir moral içerisinde mesleki faaliyetlerini sürdürmektedirler.

Adana Barosu Avukatları Yardımlaşma Sandığını kurduk. 125 üyesi ve sandıkta biriken ve bir kısmı meslektaşlarımızın bağışlarıyla oluşan 150.000TL ile iyi bir başlangıç yaptık. Tüm meslektaşlarımızı yardımlaşma sandığımıza üye olmaya davet ediyorum.

Yeni Adana Adliyesindeki baromuza ayrılan 24 oda ve 1.200 m2’den oluşan toplam kapalı alan, meslektaşlarımıza yakışır şekilde tefriş edilmiştir.

Çağımızın utancı, kadına karşı şiddetin önlenmesi konusunda 56 baronun ve kadın hakları alanında çalışan 180’den fazla avukatın katılımı ile 18-19 Mart 2022 tarihinde “Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi” çalıştayı yapılmıştır. Bu çalıştayın sonuçları hep birlikte takip edilecek ve bu utanca hep birlikte son vereceğiz.

Yönetim kurulu üyelerimiz, göreve gelir gelmez aldığımız ilke kararı ile CMK ve Adli Yardım listesinden ayrılmışlardır. Bu kararımıza destek verip listelerden ayrılan birçok meslektaşımız olup kendilerine şükranlarımı sunuyorum..

Baro servis ring hizmetine 3. aracı dahil ederek, araçların hareket aralıklarını 30 dakikadan 15 dakikaya düşürdük. Özellikle CMK görevi ifa eden meslektaşlarımız göz önüne alınarak her Perşembe günü Cezaevine servis hizmeti sağladık. CMK yol ücretleri 1 Mart 2022’den itibaren 30,00TL’den 50,00TL’ye çıkarılmıştır.

Göreve geldikten sonra yapmış olduğumuz düzenlemeler ve aldığımız demirbaşlar sayesinde Baro Tesislerimizde onlarca meslektaşımızın mutlu gününe ortak olduk. Yapılan rezervasyonlar göstermektedir ki; Ramazan Bayramı’ndan sonra bu mutluluklara ortak olmaya devam edeceğiz.

Hizmete almış olduğumuz Whatsapp iletişim hattıyla meslektaşlarımıza istedikleri bilgi ve belgeler anında telefonlarına ulaştırılmaktadır.

Adana Barosu her zaman öncü baro olup bu dönem de bu özelliğini sürdürmüştür. Uyum Bürosu modeli, ADABAYS Yönetmeliği ve whatsapp iletişim hattı modeli birçok baroya ilham vermiş ve bu hizmetlere dair bilgi ve tecrübeler birçok baromuz ile paylaşılmıştır.

Bugün, adalet arayışı konusunda çeyrek asırı geride bırakan meslektaşlarımıza plaketlerini takdim edeceğiz. Verdikleri emeklerden dolayı her bir meslektaşıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Tüm zorluklara ve umutsuz gibi görünen bir tabloya rağmen biz çalışmazsak hiçbir şey değişmez. Bu nedenle el ele, omuz omuza vererek, çok çalışarak, dayanışma içinde mücadele ederek bu müştekisi olduğumuz ve içinden adalet çıkmayan hukuk sistemini hep birlikte değiştireceğiz.

Biz çalışacağız,

Biz değiştireceğiz,

Biz başaracağız.

Dayanışma ve mücadele duygularıyla tüm meslektaşlarımızın 5 Nisan Avukatlar Gününü kutluyor, sevgi ve saygılar sunuyorum.