692 SAYILI KHK DÜN GECE YAYIMLANDI.

15/07/2017
692 SAYILI KHK DÜN GECE YAYIMLANDI.

692 sayılı KHK dün gece yayımlandı.

Baro Başkanımız Av. Veli Küçük: "Hukuk devletinin aldığı yara derinleşmektedir"

Bakanlar Kurulunca hazırlanan 692 sayılı Kanun Hükmünde Kararname dün gece yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Buna göre aralarında 302 akademisyenin de bulunduğu toplam  7 bin 348 kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 418, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 2 bin 303, Sağlık Bakanlığı’ndan 789 kişi ihraç edildi. Kara Kuvvetleri’nden 181, Deniz Kuvvetleri’nden 180, Hava Kuvvetleri ’nden 185 asker ihraç edildi.

Üniversitelerden aralarında profesörlerin de olduğu 302 akademisyen, üniversitelerin idari kadrosundan da 54 kişi ihraç edildi.

Adana Barosu Başkanımız Avukat Veli Küçük, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasıyla ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile yargıyı etkisiz hale getirerek düzenlemeler yapıldığını belirterek OHAL'in kaldırılmasını ve KHK'lerin iptal edilmesini, ülkemizin olağan günlere dönerek, kamuda görev yapanlar ile ilgili özlük işlemlerinin, suçla ve suçluyla mücadelenin etkin, şeffaf ve denetlenebilir hukuk devleti ilkesi çerçevesinde yürütülmesi gerektiğini belirtti.

OHAL kapsamında açıklanarak yürürlüğe giren 692 sayılı KHK ile bugüne kadar yayımlanan toplamda 26 KHK'yı ve yöntemi eleştiren Adana Barosu Başkanımız Av. Küçük, "Darbe kalkışması üzerinden bir yıl gibi uzun bir geçmesine rağmen bugün hala KHK'ler ile yasama meclisi devre dışı bırakılmaya ve yargı etkisiz hale getirilmeye devam edilmektedir. Bakanlar Kurulu kararıyla yargı denetimine tabi olmayan nitelikte kalıcı düzenlemeler yapılması, hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı parlamenter sistemle bağdaşmamaktadır.

TBMM yetkileri bu yöntemlerle gasp edilemez. Halk iradesinin tecelli noktası Meclisin devre dışı bırakılması biran evvel sonlandırılmalı, Meclis, yani halk egemenliği işlevsel ve etkin kılınmalıdır.

Türkiye'de hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkeleri ne yazık ki yok edilmiştir.  Bu duruma artık bir son verilmelidir. Siyasi iktidarın bağımsız ve tarafsız yargısal denetim dışında bırakarak "ben yaptım oldu" anlayışı ile düzenlemeler yapması ülkemizin hukuk ve demokrasisine, insanımıza zarar vermektedir. Milyonlarca yurttaşın 'adalet'i yollarda, yürüyerek aradığı günümüzde, toplum vicdanı bu yöntemlerle rahatlatılamayacaktır. Bu yaklaşım ve bakış açısı ülkemize dış dünyada da itibar kaybettirmekte ve yalnızlaştırmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti keyfilikler ve KHK'lar ülkesi asla olmamalıdır." dedi.